Фондация Следваща страница и Къща за литература и превод организират първото

...
Фондация Следваща страница и Къща за литература и превод организират първото
Коментари Харесай

Oрганизират първото международно "Балканско студио за литература и превод"


Фондация " Следваща страница " и " Къща за литература и превод "   провеждат първото интернационално " Балканско студио за литература и превод ". То е ориентирано към литературни преводачи от България и Западните Балкани, които превеждат от български език на езиците на страните от Западните Балкани или назад – от тези езици на български.
Работилниците за книжовен превод, лекции, на практика модули, срещи с сътрудници и полемики ще се проведат  от 15 до 18 септември 2022 г. и от 28 септември до 2 октомври 2022 г. 

Фондация " Следваща страница " и " Къща за литература и превод " от години работят с литературни преводачи, сподели в ефира на Радио София  Яна Генова, шеф на фондацията, уредник на събитието .



" Вярваме, че литературният превод е двустранен развой . Грижата за преводачите от български език не може да бъде отделена от грижата за преводачите на български език. Такива форми на работилници, както на идното " Балканско студио за литература и превод ", особеното е в това, че ние събираме тези преводачи както българи, по този начин и преводачи работещи от български език и това има необикновен сексапил и особена стойност ", добави Яна Генова.

По думите й, задачата на събитието е да се даде опция на преводачите да работят с опитни ментори върху литературни текстове , които те превеждат сега от български език.

" В една полуформална, професионална среда да разискват своите професионални проблеми. Това е затворената професионална част от студиото за книжовен превод. Има и друга цел и тя е тези хора, които разпространяват българска просвета в прилежащите на България страни да се срещнат с новостите в средата, да се срещнат с критици , които наблюдават литературната сцена, от време на време да се срещнат и с писателите, които превеждат ", сподели Яна Генова.

Участниците ще имат и опцията да срещнат с български издатели, които да им предложат нови създатели и заглавия.

Крайният период за поръчка за присъединяване е 27 май 2022 година

Подробности можете да чуете в звуковия файл.
По обявата работи: Полина Начева
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР